NEVEST-CERA
POČETNA - INTROZANIMLJIVOSTI I NOVOSTIŽUPAPREZIMENA - FAMILY NAMESPOVEZNICEPOVIJESTZNANJE I IMANJE ŠPORT I MLADOSTFOTOGALERIJAFORUMOSTACI OSTATAKA
ŠPORT – NK ZAGORA
ŠPORT – NK ZAGORA
Uređuje: Mirko Matijaš
-/-
Ovdje će te naći:
- rezultate i komentare svih utakmica Zagore
- osnovne podatke - važne informacije - obavijesti
- sve o prijateljskim susretima i analize sezona
- o navijačima Zagore - Pašajicama
- medijskoj promidžbi NK Zagore
-/-
WEB STRANICA NK ZAGORE: 
http://nk-zagora.com/
-/-

**********************************************
ŽUPANIJSKI NOGOMETNI KUP 2010.
-/-
**********************************************
-/-
20. 05. 2010.
-/-
Zagora pobjednik županijskog kupa
-/-
Komentar Mirka Matijaša: Eno nas - jopet!
-/-
Ni -kša Vu - kić, Ni - kša Vu -kić., tooooooooooooo, , Za- go- ra - me -ro- di-la -u - srid ...-brzinom munje svi igrači su se našli u krateru... ...zagrljaju na metalnoij ogradi, dresovi u zraku, suze radosnice, pisma s obje strane ograde, klupko radosti, bengalke, pjena šampanjca...To su ONI. ONI - jedinstvena nogometna cijelina, nedjeljiva, povezana čvrstim sajlama u snagu zajedništva i sastavljena od igrača i navijača, od Pašajica i igrača Zagore...
U gotovo neviđenoj nogometnoj drami, u finalu županijskog kupa, između Zagore i Krke, pobjednički pokal je otišao u klupske vitrine, na Borovište. Zagora je pobjedila Krku,, na jedanaesterce 10 :9, poslije regularnih 2-2. Super! Spašena sezona.
Nije krenulo po dobru. Najprije je Nikša Vukić, primio gol, koji ne bi primio ni njegov did Ante Bralić Brale, pa je odmah zatim srušio Šiklića (sudac Krečak nije svirao        jedanaesterac), te je svoju dozu grešaka potrošio odmah na početku utakmice, te je zaključao branku i postao jednostavno nesavladiv. Udarce iz daljine je boksao preko prečke, susrete 1-1 je riješavao u svoju korist. Čak je obranio i jedanaesterac Jeri Pešiću, a ono što je obranio Gardijanu, spada u područje nogometne fanstatike. Jednom riječju - držao vodu dok majstori dođu. Iako su majstori došli na početku, igrati su počeli tek ulaskom Menđušića. Zapravo, trener Kalinić je odlučio; što brže dati loptu Stojanu, a dalje je Svetinova briga. Odigrao je Svetin još jednu veliku igru, u drugom poluvremenu usudio bih se reći briljantno, i bio je najbolji pojeinac susreta. Također treba zabilježiti golčinu Menđušića, nakon sjajne akcije Stojan- Šupe- Menđušić. Posljednjih 20- tak minuta Zagora je igrala veličanstveno, stigla je 0 :2 , na 2 :2,. Na ruletu „penali“, svi smo očekivali obranu Nikše Vukića i dočekali u osmoj seriji, kada je obranio udarac Paića. Za Zagoru sigurni izvođači su bili: Alfirević, Šupe, Stojan, Menđušić, Borozan, Emer, Ante i Ive Maleš.
Moram spomenuti i ekipu Krke, predvođenu trenerom Željkom Maretićem. Tu su još: Vrcić, Crljen, Šiklić, Paić, Štrkalj i Jere Pešić, pa slobodno možemo reči Zagora 2. Ipak Zagora 1 je bila i ostala kvalitetnija ekipa, a na klupi joj sjedi nogometni mag, trener Mladen Kalinić, kojemu moramo zahvaliti za ovoliko velike radosti.
Odmah nakon utakmice, desetak ljudi me nazvalo i zanimalo se za rezultat. Među inim je bio i Dado Topić. „Uuu bravo. Izgleda da Bog nije zaboravio na Zagoru. Znači da će mo ponovno snimati i pivati pisme o Zagori.“ Naravno Dado - slijedi dernek drugi dio.
-/-
17. 05. 2010.
-/-
Komentar Mirka Matijaša: 3-2-1-Sad!
 -/-
Finale županijskog kupa, u srijedu 19. svibnja u Crnici u Šibeniku, između dva stara znanca Zagore i Krke iz Lozovca, zasigurno je vrlo bitan datum u cijeloj povijesti oba kluba. Hoće li Zagora uzeti šesti put kup ili će to igrači Krke učiniti po drugi put, saznat će mo u srijedu oko 20 sati.
Odmorna, spremna, kvalitetnija  i organiziranija Zagora protiv napaljene, kvalitetom slabije Krke. U razgovoru sa obojicom trenera, Kalinićem i Maretićem, nameće se zaključak, da će svi sve dati od sebe, za pobjedu koja život znači.
Za Zagoru je to najvažnija utakmica sezone. O njoj ovisi sljedeća sezona. Svi smo uvjereni, da će svi igrači Zagore odigrati najbolju partiju, da će Vukić još jednom potvrditi svoj visoki potencial, da će braća Ante i Ive Maleš, potvrditi uz koje su kuće najbolji nogometaši rođeni u Zagori. Da će Borzić i Babačić, još jednom potvrditi svoj ogromni talent. Da će Menđušić još jednom skrenuti pozornost stručnjaka, kako se oduzima lopta i odigrava kratki pas. Branimir Borozan će potvrditi svoje golgeterske sposobnosti. Roko Škomrlj je još jednom ostaviti i dušu i srce na terenu. Stipe Bačelić će još jednom dokazati konstantnost visoke forme i udaraca iz daljine. Emer, Alfirević Stojan i Šupe će kao i mnogo puta do sada predvoditi ove mladiće, do još jedne pobjede.Dević, Vukšić, Mornar, Rak će zasigurno pripomoći, da se Zagora ponovno vrati, tamo gdje je bila, prije dvije godine. Pa podsjetimo se, svi skupa utakmica, na sljedećim fotografijama, u kojima je svaka riječ suvišna.
-/-
-/-
-/-
Dinara - Zagora 4:5 (1:1) Jedanaesterci
 -/-
Komentar Mirka Matijaša: Polufinale županijskog kupa
 -/-
Idemo Dalje, I-de-mo-da-lje-Idemo Zagoro ! Zagora me rodila, usrid sivog kamena, ....uz zagrljaje i čestitke, zaorilo se na kraju utakmice u Kninu.
 
U drami, na „igralištu“ podno kninske tvrđave, na ruletu, zvanom jedanaesterci - Zagora se plasirala u finale županijskog kupa..
Bolja, spremnija, organiziranija,... Zagora, ipak se plasirala u finale kupa. Ipak? Da ipak.. Igrati na onakvom igralištu (Ljučica, Badljine ili Griža - su blage riječi za teren koji oni još zovu igralište),  nema smisla. Svi pokušaji proigravanja igrača Zagore, završavali su na pokušaju, dok su igrači Dinare, naviknuti na takav teren nabijali, izbijali, nabijali i nabijali. Zasigurno bi im umijesto igrači, bolje pristalo ime nabijači ili izbijači. Zagora je u poznatom stilu postigla pogodak: korner Stojan - na drugu vratnicu gdje su Borzić ili Šupe i povratna na Emera ili Borozana i pogodak... Gotovo se zaledila krv Pašajicama kada je Alfirević koji je bio prvi izvođač - promašio. Tada na scenu stupa Nikša Vukić i postaje junak, pravi Vuk i obranom 2 jedanaesterca i odvodi Zagoru u finale. Njemu su dali ruke: Šupe, Stojan, Menđušić i Borozan, koji su sigurno realizirali jedanaesterce.
Brojne Pašajice su transparentima i zastavama stvorili prekrasan dekor, te su domaćinima pokazali kako se navija za svoj klub.
Među Pašajicama, već 3 mjeseca, sve utakmice prate bračni par, Branka i Ivan Borozan,  koji su zaneseni navijanjem i uljudnošću Pašajica. Za Zagoru im igra (i bori se, i diše) sin Branimir . „Uu kako sam strepila da Branimir ne promaši jedanaesterac,..obišli smo puno igrališta u Dalmaciji i ovo je nama izlazak i mogu vam reći da je stvarno super“ - rekla nam je Branka, kojoj nikad nije bilo teško prati dresove- najprije Ivanov, a sada Branimirov.
Na radost cile Zagore, ali i sela Ramljana i cijelog , slatkog „Kraša“.
 -/-
 -/-
Vodice - Zagora 0:2
 
-/-
Komentar Mirka Matijaša: Za zagrijavanje Vodicama 2 komada!
 -/-
Smirenom i sigurnom igrom, na umjetnoj travi, novog igrališta u Vodicama, Zagora je pokazala, da je kvalitetniji protivnik i da se zasluženo plasirala u sljedeće kolo, županijskog kupa.
Još jednom je trener Kalinić, „mrtav –umoran“, al zadovoljan i radostan, dočekao kraj utakmice. Ozarena lica primao je čestitke, a meni je nekoliko puta ponovio: puno se trošim, puno energije trošim. Al kad sam takav. Al najvažnije je da idemo dalje.
Sastav Zagore, nije prepoznaljtiv. Puno je novih imena.- a trener Kalinić kombinira i sa „starčadi“ i sa „dicom“.- za sada vrlo uspješno. Na utakmici protiv Vodica, vidili smo još jednu dobru utakmicu, s puno lijepih kombinacija, i 2 gola u mreži domaćih.
Moram spomenuti akciju iz koje je postignut prvi pogodak: Stojan je dijagonalom dugom 60- tak   metara pogodio Emera, koji je „iz prve“ snažno vratio pred gol. Na loptu je natrčao Menđušić i zabio za 1 : 0.- mat iz tri poteza.
 Moram spomenuti, vrijednog, korisnog i vrlo borbenog Antu Menđušića.Visok, krakat, na prvi pogled malo nespretan, al uvijek na lopti, uvijek u duelu, uvijek u skoku, i na centru i pred protivničkim golom, i na svojoj korner liniji. Da ga vidi pokojni Ivan Tomić, dao bi mu ime Snješko Cerin. ili najspretniji nespretnjaković, a Biće Mladinić bi za Menđušića reka- slab rukopis, al je zadaća odlična.
Također Blaženko Emer zaslužuje posebnu priču. Dugo je bija na vagi, „je- nije“. Ovog proljeća je konačno potvrdio, da je vrlo važna karika ovog sastava. Prodoran, oštrog šuta, postiže golove. Izvrsno kontrolira loptu. Kad je leđima okrenut prema golu, razigrava suigrače. Vrlo korektan momak, koji šuti i radi. Studira u Splitu, a živi u Trogiru.
Ovu utakmicu, trener Kalinić je odmarao Borozana, kojemu treba malo odmora i svježine. Pred kraj utakmice, ulaskom u igru, veliki pljesak zaradio je Ivica Šupe- istinska legenda kluba sa Borovišta. Sve nas je razveselio, nakon ozljede, povratak Šupe, čovjeka koji nije podvukao rep i otišao, kada je klub zapao u financijsku krizu. Na muci se poznaju junaci- Bravo Šupe- svaka ti čast legendo.  
U sljedećem kolu, županijskog kupa, Zagora ide u goste Dinari iz Knina - na igralište, kojemu bi pristajalo ime Griža, Ljut ili Velika Grbavica. Dinara se, dok igra na takvome igralištu, ne treba se plašiti da će ispasti iz lige, jer imalo kvalitetan igrač, kada vidi gdje je došao ili neće igrati ili će pokušati odraditi utakmicu - a to je Dinari dovoljno da dobije utakmicu.  Ali ni Maksimir nije bolji - pa se ne treba čuditi.
 U subotu, u prvenstvu, na Borovištu, Zagora igra sa GOŠK-om. S obzirom na dobru formu igrača Zagore (u proljetnoj polusezoni - 5 pobjeda, 3 neodlučena susreta i jedan poraz) - očekujem još jednu pobjedu.

-/-
TREĆA HNL JUG - 2009./2010.
-/-
****************************************
-/-
Hrvatska nogometna liga - Jug, 2009/10
Ukupni poredak; proljetna
polusezona:
-/-
Poz        Klub                                  Bod
1 Dugopolje                                  68 
2 Raštane                                       61 
3 Uskok                                          57 
4 Jadran Luka Ploče                        45 
5 Primorac (B)                                42 
6 Dinara                                         42 
7 Jadran (KS)                                 41 
8 Velebit                                         40 
9 Neretvanac                                   40 
10 Zagora                                      40 
11 Hrvace                                       39 
12 Zmaj                                          38
13 Primorac                                   36 
14 Neretva                                     35 
15 Konavljanin                                 34 
16 GOŠK (D)                                 34 
17 Omiš                                         28 
18 Trogir                                         0
 

-/-
--/-
(stanje 30.05.2010.: Zagora je na 1O. mjestu sa 40 bodova; prvo je Dugopolje sa 68 bodova)

Detaljnije na: http://www.sportnet.hr/Tablica.aspx?ID=444  
-/-
-/-
**********************************************
-/-
Utakmice sa komentarima Mirka Matijaša
-/-
**********************************************

Mirka Matijaš: ANALIZA SEZONE 2009/2010.
-/-

-/-
U
Zakaljena sezona
 
Na vjetrometini Borovište- zavladala tihost. - je najkraća rečenica, koja slikovito opisuje nogometnu sezonu iza nas.
Precizni tajnik Zagore, Valentin Pranić, mi je dostavio „tonu“ podataka, a i moj rokovnik je dobro popunjen, pa ću malo kombinirati „brojke i slova“, ali i osluhnuti „čaršiju“ (rekli bi u Mostaru), pa se nadam, da će mo imati kompletnu sliku Zagore - koja nam može poslužiti samo za internu upotrebu, jer druge klubove ne analiziran, a uspoređivati je sa prošlim sezonama nema smisla. Ajmo malo zavirit (u prvenstvo- a kup će mo na kraju ), na sat matematike:
 
-2 trenera, 32 igrača, najviše odigrao- Jurica Alfirević 2 447 minuta, slijedi- Svetin Stojan 2 392 minute. Najviše golova postiga- Branimir Borozan 9, Jurica Alfirević 9,. Javne opomene- Svetin Stojan 9 žuti i jedan crveni karton, slijedi - Ante Vrcić 6 žutih i jedan crveni karton (odigrao 843 minute). Dosuđeno 6 penala (Alfirević 100% precizan). Najviše gledatelja - protiv Dugopolja (600). Najteži poraz - Dugopolje na Borovištu (0:4). Najbolja - utakmica protiv Raštana (3:2). Najveća nepravda- protiv Omiša (1:1), sudac Strukan. Najdramatičnija utakmica-Jadran u Pločama (5:4), najdosadnija utakmica u Stobreču protiv Primorca (1:4). Najhrabriji potez - odluka uprave kluba da nastavi igrati u trećoj ligi, bez obzira na odluku općinskog vijeća o financiranju sporta. Najbolji potez sezone. Angažiranje Mladena Kalinića za trenera prve ekipe.
 
Osvrnit ću se na najhrabriji i najbolji potez sezone. Nakon lokalnih izbora i promijena na vlasti u općini Unešić, došlo je do novog rasporeda (preusmjeravanja) općinskih sredstava, u kojemu je prema klubu Zagori ( od Nove godine ) do sada uplaćeno 44.000,00 kn. Općinskim proračunom za 2010. su predvidili 180. 000,00 kn. Iz proračuna i relizacije proračuna je vidljivo, da im jedini sportski klub, u ovakovom ustroju - ne treba, ne mogu ga pratiti ili ih nije briga kakav će biti. (jedna trećeligaška utakmica; 4 suca, delegat, zaštitari, lječnik, snimatelj- 5.- 5.200,00), prosječno putovanje na gostovanje - autobus oko 2.700,00. Ako obje stavke pomnožite sa 17 utakmica-cca 120.000.00 kn. - 3 kategoriji mlađih natjecatelja,- suci i putovanja= proračun (ako se realizira), za ostalo se treba snaći (održavanje igrališta i prostorija, oprema, kotizacije, putni troškovi igrača, ručak ili večera na gostovanjima). Da zaključim - općina Unešić ne može ili ne želi financirati (ono što su sami izglasali )šport (jedini klub Zagora). Možda imaju pametnijeg posla, možda su u velikim projektima bitnim za budućnost ovog kraja, ..ili im je dotok sredstava takav da nemaju što preusmjeriti prema Zagori......U svakom slučaju, trebalo je uključiti staru formulu- „Use i svoje kljuse“. Desetak ljudi iz i oko uprave kluba, privelo je sezonu u kraj- uspješno uz konstataciju - „Dug je pošten“. Nekolicina igrača, nije prihvatila istinu, da će morati ovu godinu igrati – mukte -, pa su otišli. Doveden je trener, mlad i pošten čovk (tako kažu Šibenčani), Ivo Šupe, kojem će zasigurno trebati iskustva u sređenoj sredini - da pokaže sve što zna. Uglavnom, poslije velikog poraza (0:4 ) protiv Dugopolja na Borovištu, Ivo Šupe i Zagora su se razišli - i dogovorili - možda nekom drugom prilikom. Šupe je ostavio dojam - previše dobrog čovka („Igrači su najkvarljivija roba“ - stara je uzrečica), pa će mu iskustvo dobro doći.
 
Sljedeći potez uprave se pokazao kao najbolji potez sezone, a to je dovođenje Mladena Kalinića, za trenera prve ekipe. Legenda Solina (igrač, trener, direktor,..) u potpunosti se predao Borovištu. Ovladao svlačionicom (bez brontuljanja, nezadovoljni ili su otišli ili šutili), postupno pridobio publiku i kompletnu upravu. Poslije krađe protiv Omiša, krenuo je u seriju dobrih igara i prikupljanja bodova. Kad objektivno pogledamo, Zagora se nosila sa svim ekipama. Nitko je nije nadigrao. I što je jako bitno i važno, Kalinić je „zakalio“ 6-7 igrača na koje se Zagora u budućnosti može osloniti. Cijeli je u utakmici, često na granici dopuštenog (da bi i četvrti sudac imao posla), drži koncentraciju svojim igračima, vodi računa da igraju ono koji treniraju (ipak- jedan je poštar Šupe), pravi pritisak na suce,..potpuno se iscrpi. Njegova nogometna razmišljanja idu duboko u područje struke, pokrivena činjenicama, s vrlo malim rizikom - zna koliko igrač može i koliko mora dati, (sve je to provjereno na treninzima). Razmišlja i o faktorima na koje ne može utjecati - protivnik. Jedino mu je bitno, da njegovi igrači daju maksimum, a u nogometu se gubi i dobiva, ovisno o više faktora. Svima nama nam je vratio vjeru u ekipu i ponovno se čula pjesma na Borovištu. Osvojio kup - dernek drugi dio, slijedi.
 
Jednom riječju - Bog ga vratio u Zagoru (Kalinići su iz Broćanca, i uglavnom su zaposleni na željeznici).
I šlag na tortu- kup. Opet se o Zagori priča, opet pišu (ja ću malo kasnije- da se ne potrošim). „Kanta“ je u vitrinama Borovišta. Polufinale i finale na penale - govori i o još jednoj snazi Zagore - stizati rezultat i na ruletu zvani penali - dobiti. U potpunosti me ove utakmice posjetiše na početak „dana ponosa i slave“- kada je Marko Matić pogodio, a Dido Mihaljević obranio za - gotovo, u finalnoj utakmici protiv Vodica. Ostalo sve znate, što se događalo priko Bjelovara, Osijeka,...Rekli bi smo - previše sličnosti- pa neka bude u potpunosti tako. Slažete se.?
 
Kako su igrali igrači.?
 
Frane Grubelić- 990 minuta- pamtimo i bolje njegove dane.Otišao.
Mario Rak- 450 minuta- pokazao i vrline i mane.- neka ga tu. Prednost - škola.
Nikša Vukić- 1 710 minuta. Golove prima iz Čvrljeva, a brani što Van de Sar, Mayer i Ladić iz najboljih dana, ne bi obranili skupa. Specijalitet - penali. Prednost - mlad.
Hrvoje Dujić- 663 minute- LEGENDA.
Ante Pletikosa- 104 minute. Otišao.
Zvonimir Erceg- 421 minute. Otišao
Marko Matić- 598 minuta.
Jere Pešić - 1073 minute. Pošteno odradio. Otišao.
Ivica Dujić- 653 minute. Iznad svega čovjek Zagore.
Marin Šiklić-712 minuta. Nezadovoljan. Otišao.
Ive Grgas Grando -1 236 minuta. Nezadovoljan. Otišao
Ante Vrcić-843 minute. Neprimjetno otišao.
Ivica Šupe- 2 017 minuta. Legenda. Čovjek s naslovnica.Najpoznatiji poštar počinje pripreme za još jedan skok u - orbitu.
Boris Kurevija- 707 minuta-očekivali smo više. Otišao.
Stipe Bačelić-1693 minute- vrlo dobro. Prednost- mladost
Josip Bačelić- 1466 minuta- vrlo dobro. Prednost motiv i pozitivna atmosfera.
Blaženko Emer- 1985 minuta- Njegova sezona. Prednost - stekao samopouzdanje.
Svetin Stojan- 2392 minute - Sveti Stojan
Jurica Alfirević - 2 447 minute. Sveti(n) Jure, Alfa (i Omega), Pisma, Mali nogomet, studij, posao,... Penali (da mi je znati - zašto je bio onakav Knin)
Roko Škomrlj - 1 785 minuta. Nema predaje i kad je „buco i kad je štap“.
Josip Babačić-- 676 minuta. „Računajte na nas!“
Ante Vukšić- 297 minuta. Umjetnik u kopačkama. Očekujemo sezonu bez ozljeda.
Marko Jordan- 1174 minute. Brži od misli. Otišao.
Ante Menđušić- 411 minute- Osim s Borovišta. Romantik u kopačkama.Prednost - mladost
Ivan Borzić - 932 minuta. Tvrđi od kamena iz Moseća. Stasit. Nasljedio Marka Matića. Prednost - mladost
Stipe Dević - 425 minuta. Očekujemo bolju sezonu.
Danijel Pelivan 72 minute. Kad bude više minuta, komentirat će mo.
Mario Mornar- 298 minute. Očekujemo više minuta.
Ante Abramac- trenirao i bio na raspolaganju
Ivan Ivakić i Jakov Bumbak- čestitke na debijima.
Branimir Borozan- 1238 minuta. Zadužio sve nas. Ozljeđen, nateknute noge, na svoju ruku, odigrao utakmicu do kraja. Najbolji strijelac. Zavolio Zagoru. Najbolji igrač proljetne polusezone.
 
I na kraju Pašajice – jest da su malo umorne, al imaju još snage - da pokažu da su najbolji.
/-

34. kolo - 29.05.2010.
Zagora  - Raštane 3:2
 -/-
Komentar Mirka Matijaša: Prepustili se nogometnoj uživanciji
 -/-
Za 300 nogometnih sretnika, koji su odabrali ovu utakmicu, za mjesto popodnevne uživancije, u Cetinskoj krajini bi rekli - pogodili su u sridu-, a u Zagori bi za njih rekli "imali su nosa".
Bilo je svega u izobilju, što nogomet čini toliko zanosnim, privlačnim , opojnim, prestižnim.. 5 pogodaka, 10-ak izvrsnih obrana Vukića i Vukdelije
, nebrojeno preciznih, izigranih i točnih akcija, snažnih šuteva, navijanja Pašajica i Rastančana, sudačkih grešaka...svega, svega, a još u tome i pobjeda Zagore.
Rastrčani Raštančani su odmah na samom početku, na izvrsnom travnjaku, pokazali da nisu slučajno drugi na ljestvici, te su iskoristili mamurluk zagorana, i sa dva pogotka u mreži Vukića, naručili su buđenje i Pašajicama i igračima. Nedugo nakon pogodaka Marina Batura i Gregova, najbolji igrač Raštana, Goran Burčul, promašio je penal- pa je zasvirala uzbuna i na klupi domaćih i na tribinama. Odjednom mobilizirani zagorani, počeli su igrati kako znaju i mogu, a to znači, igralo se pred golom visokog vratara Vukdelije. Blaženko Emer, još jednom je pokazao tko ima najjači šut- lijevom nogom, pa je šutom sa 20-tak, probušio mrežu. Raspoloženog Branimira Borozana, igrači Raštana mogli su zaustaviti jedino-"lacom", pa su ga često rušili. Ipak u 82 minuti, ni srušiti ga nisu mogli, pa je izbio sam ispred Vukdelije, opalio mu lažnjak i ušetao se u mrežu, izjednačivši rezultat na 2 : 2. Ništa tu Vukdelija, ma da je bio i Vuk i delija, ili da su bila obojica, nije mogao, jer Brane Borozan je postao nogometni dragulj, položivši maturu na Borovištu, s odličnim uspjehom,.Odlični maturanti, uvijek idu studirati, pa je očito da će Brane upisati studij, a mi će mo sa ponosom pratiti njegov daljnji razvoj, i uvik će mo govoriti, to je naš Brane, naš Branimir Borozan, koji je toliko volio Zagoru. I on i mama Branka i ćaća Iko, i cili Kraš i Ramljane, toliko su živili za Borovište, da samo možemo konstatirati: Baš je dobro, kad takvi ljudi postoje.
Da bi slavlje u potpunosti bilo, iskusni Juka Alfirević, u posljednjoj minuti, žungulovski, glavom, Stojanov centar-šut, oplemenio i pretvorio u radosnu pobjedu. Nakon slavlja na Borovištu, radost, 80-tak igrača, navijača, uprave, je nastavljena na Oborskoj kosi u Nevestu, gdje su prijatelji kluba, Marko Lagator, Mijo Budiša, Dinko Milić i Bubuleja Dželalija, počastili janjcima, pršutom i pićem. Baš je dobro da i ovakvi ljudi postoje.
I konačno moram spomenuti trenera Mladena Kalinića. Kad je došao našao je ekipu umornu i preplašenu, a uprava je bila gotovo u rasutom stanju. Veliki je Mladen gospodin, uhvatio se rada, i svojim „ižinjom“, je formirao ekipu, koja se i sa najjačim ekipama nosila, koja je osvojila kup, i koja nam je toliko donijela radosti....Baš je dobro, kad i ovakvih ljudi ima.
I da zaključim: Baš je dobro što Zagora postoji.
-/-

-/-
-/-
31. kolo - 09.05.2010.
-/-
Velebit  - Zagora  2:1
-/-
Komentar Mirka Matijaša: Konačno odmor!
-/-
Iscrpljeni, bez riječi i umorni igrači Zagore, napuštali su igralište u Benkovcu, poslije još jedne dobre partije nogometa. Bolje rečeno, poslije odlične utakmice, u kojoj je Zagora dominirala u prvom dijelu utakmice (čitaj - dok je bilo snage), a poslije su zavladali Dado Klapan, Ivanić, Marko Matić, ... i ostali igrači Velebita, i zasluženo pobijedili.
U samom početku Zagora se nametnula, brojnim prodorima po bokovima i upotrebljivim centaršutima. S lijeve strane su to dobro radili Ive Maleš, Stojan i Emer, a sa desne Borozan, Ante Maleš i Škomrlj. Iz takve jedne šanse Zagora je i povela. Škomrlj je ukrao loptu, predao ju je Stojanu, koji je ubacio u for Emeru, koji se probio gotovo do lijeve korner vrte, te je oštro, malo unazad centrirao. Na loptu je natrčao Branimir Borozan i Dido Mihaljević je morao pol loptu u mrežu. Branio je Dido dobro.
Što je utakmica odmicala, umorna Zagora je posustajala, a Velebit je stiskao i igra se premjestila pred gol Vukića, te su jednu akciju pretvorili u drugi pogodak. Pred sam kraj Zagora je još jednom napravila kratki pritisak, ali Dido Mihaljević i srića nisu dozvolili, da se bodovi podijele.
A sada odmorimo se svi tjedan dana, i u srijedu 19. svibnja u 18 sati, pod sloganom "Evo nas jopet!" dođimo u Crnicu u Šibenik, i pomognimo Zagori u utakmici sezone, u finalu županijskog kupa protiv Krke. A do tada će Mladen Kalinić, odmoriti i pripremiti igrače, za još jedan skok- povijesni skok.
-/-
30. kolo - 05.05.2010.
-/-
Zagora  - Dinara  1:3
-/-
-/-
Komentar Mirka Matijaša: Upočinite malo - Umorni junaci!
-/-
Neću moći- boli me noga, pred utakmicu mi reče Ivica Šupe. Nema daha, nema sviježine- puno je utakmica u kratkom periodu- pričao je Svetin Stojan. Da upravo to, puno je utakmica odigrala Zagora u posljednjih mjesec dana. Točnije, odigrala je 8 utakmica u 26 dana.. Reći će netko, pa i drugi su odigrali isto toliko. Ne, drugi su odigrali po 6 , a Dinara je odigrala 7 utakmica, s tim, zbog neparnog broja klubova, na Zagoru svi idu poslije pauze- odmorni, pa je Zagora u najnepovoljnijem položaju od svih trećeligaša. Dobro načeti i umorni junaci proljeća, pomalo posustaju. Jako dobro će im doći pauza pred finale kupa, koje se igra 19. svibnja u Crnici, protiv Krke, i zato – odmorite malo.
Zapravo, jedina bitna, najbitnija – utakmica koja mora obilježiti sezonu. Kruna sezone trebala bi biti ta utakmica, koja će nas vratiti tamo, gdje smo bili prije dvije godine- u nogometnu orbitu. To finale možemo slobodno odigrati pod sloganom „ EVO NAS JOPET“, jer smo kvalitetniji i na ovim mladim momcima se vidi velika želja za afirmacijom, pa ni motiva neće nedostajati. A kad s tribina grunu Pašajice i Malari- kup će pravac Borovište, bez obzira na napaljene Lozovčane.
Utakmica s Dinarom je još jednom potvrdila da Zagora, dok „ima pare“ igra dobro. Započela je dobro i već u 13 .-oj minuti su postigli pogodak. Dok je SABB ( Stojan- Alfirević- Bačelić- Borozan) imao goriva, Dinara nije bila neki problem, bez obzira što je bila prekrivena snijegom. Što je više odmicalo vrijeme, postajalo je sve toplije i SABB je počeo pregrijavati, pa je Dinara sve više kopnila, i na nju se nije moglo više popeti. Pokušavao je trener Kalinić, sve kombinacije, al očito je da je umor rekao svoje i dogodio se poraz, koji osim sportskog prestiža- ništa ne znači.
Prvenstvo, što se Zagore tiče, je riješeno i u subotu u Benkovcu je najvažnije da se netko ne ozlijedi ili da se ne dogodi kartoniranje. Prema posljednjim informacijama, uskoro bi na teren mogao i kapetan Hrvoje Dujić- pa mi se čini, da je ključ k(r)aja sezone u rukama Zagore. Sama odlučuje o pobjedniku kupa, a po svemu sudeći i utakmica na Borovištu (22. svibnja) protiv Raštana će odlučititi, tko će biti prvak Raštane i Dugopolje. Zamislite tu subotu- pljesak pobjedniku kupa i derbi prvenstva. Nagrada Pašajicama nije mogla biti veća.
-/-  
Blaženko Emer, ovaj put nije postigao pogodak (lijevo). Branimir Borozan (desno) je već u 13. minuti doveo Zagoru u vodstvo.
Desno: Samo nebo zna- zašto je ovakova fotografija (pogledajte dobro).
-/-
29. kolo - 01.05.2010.
-/-
Jadran (KS)  - Zagora  1:1
-/-
Komentar Mirka Matijaša: Gomi(lic)a bodova
-/-
U Kaštel Gomilici ( u Sućurcu još trese struja ) Jadran je bio domaćin jakoj Zagori i osvojio je bod. Zagora je još jednom odigrala dobro, borbeno i motivirano i uzela bod. Gledatelji su uživali u otvorenoj utakmici. Suci su dobro sudili. Svi skupa su zaslužili pljesak- živio nogomet.
Zagora se još jednom prikazala kao čvrsta ekipa, koja bez obzira na sastav, može se ravnopravno nositi sa svim ekipama u ligi. Trener Kalinić koristi sve igrače. Pašajice iz kaštelanskog bazena, nisu zadovoljni- jer ne prepoznaju igrače Zagore.
Sezona ulazi u posljednji kvartal. Zagora je ostvarila opstanak i na pragu je da uzme kup, što je u početku sezone- bio veliki cilj. Zagora će imati priliku revanširati se Krki za prošlogodišnji poraz i uzeti kup. Zagora će imati priliku, da pobjedom, ponovno krene u orbitu- da se ponovi dernek.
-/-
28. kolo - 24.04.2010.
-/-
Zagora  - Neretvanac  2:0
-/-
Komentar Mirka Matijaša: Pobjeda za Joška - igra za oči i dušu
.
-/
U tužnoj atmosferi Mladen i Maks su ušli u svlačionu, održali prigodnu besidu i odluku da se utakmica igra, da bi i sam Joško želio da se igra i pobijedi. Ipak, Ivica Šupe, veliki Joškov prijatelj, suznih očiju napustio je svlaćionicu - nije mogao igrati.
U minuti šutnje za našeg Joška, našeg domara Joška Ivaniševića, koji nas je napustio u 60- oj godini, na centru naši igrači kao kipovi, al čvrsto i snažno zagrljeni, i odlučni za zaigraju za Joška, onako iskreno - kao što je i on bio iskren prema svima. Zar je trebalo sumljati, bez obzira na sve okolnosti, da će ovi mladi momci, još jednom zaigrati i za dušu i za srce i za pobjedu i za Joška i za sve nas. Predosjećaj je bio - bit će to velika utakmica. I bila je.
Razigrani Stojan, Stipe Bačelić i Alfirević, razigravali su Borozana i Emera, koji su bili stalna opasnost po vrata Neretvanca. Škomrlj i braća Maleš su davali ton borbenošću, te su oteli puno "ničijih" i protivničkih loptu. Posljednja linija sa Babačićem i Borzićem, još je jednom uljevala sigurnost. Vratar Vukić, imao je malo posla- odradio ga je sigurno. Menđušić se ulaskom u igru, još jednom svidio Pašajicama, kao i Vukšić. I Mornar je zaigrao.
Golovi su pali gotovo na istovjetan način. Stojan, koji je igrao jednu od boljih partija u dresu Zagore, izveo je kornere u svom stilu (lijeva-desna= svejedno). Kod prvog gola lopta je odbijena do Stipe Bačelića, koji ju je vratio pred gol, gdje je najbržio bio Branimir Borozan, koji je loptu sa 3-4 metra zakucao u mrežu.
Kod drugog gola, visoki Borzić je visoko skočui i vratio loptu pred gol. Zrakom je zaplovio Emer, te ju je zakucao u mrežu. Pašajice su cijelu utakmice snažno pljeskale.
U srijedu se igra vrlo bitna utakmica , i to utakmica polufinale kupa u Kninu, protiv Dinare. Pokazali su ovi momci, pod vodstvom trenera Kalinića, da znaju , da mogu i da hoće. Dokazali su ovi momci, da, bez obzira na godine, da nisu "mladi i zeleni" i da igraju kao "prekaljeni" iskusni igrači.
Puno je razloga da s optimizmon čekamo srijedu, i utakmicu sezone u Kninu. Nećemo se baviti problemima, koje ima Dinara (Matas, Bumbak otišli, Ercegović na izlaznim vratima,..), al znamo da će momci iz Zagore, sve dati da se plasiraju u finale županijskog kupa.
-/-
 
27. kolo - 19.04.2010.
-/-
Dugopolje  - Zagora  1:0
-/-
Komentar Mirka Matijaša: Bodovi ostali - Epitete ponijeli
.
-/
Dugopolju, na velebnom zdanju, na stadionu Hrvatskih vitezova, igrali su trenutno najbolji (Dugopolje) i najpoznatiji klub (Zagora) sa područja Zagore. Bodovi su ostali Dugopolju, a Zagora je odnijela epitet- snažne i dobro organizirane momčadi, koju prate prepoznative Pašajice.
Brojna nogometna imena a i treneri ( Balajić, Vukas, Miše,.) došli su pogledati ovu utakmicu, ali i popričati o stadionu, drugoj ligi,.. ali i "fenomenu Zagori". Dobro ste pročitali-O FENOMENU ZAGORI.. Ovo što Zagora sada radi, zaista spada u područje- znanstvene fantastike. Ovi rezultati, u uvjetima, u kojima rade ovi momci, predvođeni trenerom Mladenom Kalinićem-daleko premašuju, ono vrijeme kada je cijela nacija bila zaluđena Zagorom, Pašajicama i Poštarom Šupom. Zagora se ponovno - gleda. Do poraza protiv GOŠK-a, Zagora je u proljetnoj polusezoni, ukupno bila drugi klub, uopće, od svih klubova sa područja Dalmacije ( samo jedan poraz). Zagora je došla u Dugopolje, na noge budućem drugoligašu, al nije "skinula gaće"- već je do posljednje sekunde prijetila, da pomrsi račune domaćinima. Istina Dugopolje je u drugom poluvremenu, ulaskom Barača bilo bolje- al i Zagora koja je u većem dijelu utakmice, bila ravnopravan takmac ( taktički- malo povučeno, pa brza duga lopta na Borozana i Emera ), imala je i svoje šanse, al pročitali ste- da je odnijela epitet snažne i dobro vođene ekipe. Upravo, zbog ovog epiteta- snažne i dobro vođene ekipe- Zagora je zaista- fenomen.
Nije vrijeme za duboku analizu, al momci ( i trener Kalinić) koji treniraju ( kad mogu- "bauštel", studiji, radno vrijeme, kiša, čuvanje travnjaka,..) i igraju, bez plaćenih putnih troškova ( neki to zovu "plaća") i koji ostavljaju i dušu i srce na terenu, i šute- a ostvaruju rezultate, na ponos svih Zagorana- zaslužuju sva priznanja i pohvale. Igraju u konkurenciji sa igračima, koji uglavnom samo igraju nogomet, u konkurenciji sa klubovima, koji svojim igračima daju plaće- bez navodnika, u konkurenciji sa klubovima koji na putovanja idu autobusima, u konkurenciji sa klubovima koji imaju na raspolaganju 25 igrača,...Zato nije nikakvo čudo, što trener Kalinić kaže- silno se trošim. Igrači- koji su ušli u ritam, dvije utakmice tjedno, a nemaju dovoljan broj treninga- prečesto ozljeđuju. Hoće li izdržati?
Naravno da hoće. Kada vidimo trenera Kalinića, koji cijelu utakmicu "igra", savjetuje, hvali, kritizira,.. koji je te sve momke , bez obzira na uvjete- udružio u snagu zajedništva. Kad vidimo Borzića, tog kršnog momka iz Vinova, koji nosi sve ispred sebe. Kad Babačić i Dević, inteligentno ili borbeno, al srčano- odigraju sve svoje minute. Kako Vukić zagrijava Raka ili obrnuto. Kad braća Maleši probijaju po bokovima. Kad rođaci Škomrlj i Borozan demostriraju borbu i brzinu, a drugi rođaci Bačelići skok i šut. Kad Menđušić dobije sve duele. Kad Vukšić povuče i krene u slalom. Kad Emer šutira. Kad uđu i donesu svježini I. Dujić, Pelivan i Mornar. Kad vidimo da su tu legende Dujić, Stojan i Šupe- na krilima Pašajica. Jednostavno, oni iznad svega- vole nogomet, i to im je u krvi. Naravno, da su već uspjeli. Ostavili su Zagori u trećoj ligi, a to je bio osnovni cilj,pred početak sezone
. Oni žele još. Oni žele osvojiti kup. Oni će sve dati, da sljedeće srijede u Kninu, pobjede Dinaru i plasiraju se u finale. Zato pridružimo im se, te svi skupa zapjevajmo u Kninu. Idemo Zagoro!
U subotu, na Borovištu gostuje Neretvanac. Jedini cilj, iz te utakmice- ostati svi zdravi. A ako se pobjedi još bolje.
-/-
26. kolo - 17.04.2010.
-/-
Zagora  - GOŠK (Du)  0:2
-/-
Komentar Mirka Matijaša: Hobotnica Kristić - bolja od Zagore

-/-
Unešić- Igralište Borovište. Gledatelja 250, Sudac: Josip Knezović (Split) 7,5. Strijelci : 0:1 Bukmir (77), Bijedić u 90 minuti.
-/-
Dalibor Kristić, čovjek sa stotinu ruku, obranio je sve što je išlo u okvir vratiju i najzaslužniji je što „gospari“ idu kući pjevajući.
 -/-
U 77. minuti, u razdoblju potpune ofenzive na gol Kristića, u jednoj, naoko bezopasnoj kontri, napravljen je prekršaj na Bukmiru, na 30-tak metara od gola Raka. Snažan šut i nespretna intervencija Raka, i lopta je došla do Bukmira koji ju je ubacio u mrežu. Do kraja Zagora je još više pojačala, i još je jednom kažnjena. U posljednjoj minuti, ponovno se lopte dokopao Mate Bukmir, te je izbio sam ispred Raka, kojemu je jedino preostalo da ga sruši, što je i učinio. Sudac Knezović je dosudio najstrožu kaznu, koju je Bijedić pretvorio u pogodak.
Vjerovatno se svaki gledatelj, na Borovištu upitao- zar je moguće, da Zagora u igri, koja je mamila pljesak, koja je satrala GOŠK, u svoj kazneni prostor, da izgubi utakmicu. Nakon utakmice, skupa sa trenerom Kalinićem. pribrojili smo 9 "mrtvih " šansi Zagore, bolje rečeno 9 fantastičnih obrana Dalibora Kristića. Kad tome pridodamo 4 udarca, koji su išli tik uz stativu. Te još jedan u darac u stativu. Osjetio je trener Kalinić, da Kristić ima svoj dan i da bez obzira što je imao izuzetno raspoložene Stojana i Emera, što je Alfirević igrao još jednu dobru partiju, i da "neće ići,"da mu je potrebno "visine", pa je u igru ubacio visoke Šupu i Menđušića. Kada je Kristić,negdje oko 70 minute, obranio projektil Emera, svi su na stadionu zapljeskali- obojici, ali i shvatili, da Dalibor Kristić ima svoj dan, začinjen zaista- čudesnim obranama.
-/-
-/-
25. kolo - 10.04.2010.
-/-
Primorac (Bi) - Zagora  2:2
-/-
Komentar Mirka Matijaša:
Za trud nagrada - bod iz Biograda
-/-
Dugo su „ratnici s Borovišta“, nakon završetka utakmice, otpozdravljali Pašajicama, dok su objektivni Biograđani, pljeskom nagradili i jedne i druge. Vatreni Đino, koji je ljut na sve, jer njegov Primorac, opet nije pobjedio, mi je prišao i rekao: evo zbog ovoga ste vi najbolji. Zbog ovoga odnosa, zbog ove veze navijača i igrača, te se okrenio i nastavio pljeskati i vikati: Zagora, Zagora!
-/-
Možemo svi pljeskati Zagori i treneru Mladenu Kaliniću,  jer Zagora ponovno „postoji“. Nema ni Šupe, ni Granda, ni Bumbaka, ni Milića, Hrvoja, ni Ercegovića, ni Matića, ni Jere Pešića, ni Šiklića, ni Mrčele ni Dide Mihaljevića, ni Stude,...al ima nešto, što se zove- SNAGA ZAJEDNIŠTVA. Od nekadašnje „kaznene ekspodicije“ ostali su samo Stojan i Ante Maleš, koji je ponio i kapetansku traku Ali zato tu imamo Stipu i Josipa Bačelića, Babačića, Borzića, Raka, Borozana, Vukušića, Alfireviča. Menđušića, Ivu Maleša, Emera, Škomrlja, Pelivana, Mornara,...i imamo ponovno snažne Pašajice.
Zagora je igrala borbeno. Primorac je oba gola postigao iz prekida, a na kraju je završilo 2:2.
Još jedan bod na kontu Zagore. Realno, svakome po bod. U  prvenstva,  Zagora je sakupila 15 bodova i druga je momčad proljetne polusezone.  Svi su zadovoljni plasmanom, a glavni cilj Zagori je uzeti županijski kup, a utakmice samo što nisu započele.
Pripremimo dlanove i -  „Idemo Zagoro!“
-/-
24. kolo - 08.04.2010.
-/-
Zagora - Hrvace  3:2
-/-
Komentar Mirka Matijaša:
Na dici nogomet ostaje
 -/-

Uuuf.- Duboko je izdahnuo, pa onako više sebi u bradu- Velika pobjeda. Najveća otkada sam ja tu - progovorio je Mladen Kalinić, 10-ak minuta, poslije utakmice, kada je ušao u službene prostorije, gdje se pravio zapisnik. Svi odreda su mu pružili ruku, gotovo istim riječima; Bravo Mlađo.
Kada je u 44. minuti, kod rezultata 1: 1, igru, zbog ozljede morao napustiti Poštar Šupe, posljednji morikanac iz "dana ponosa i slave", zasigurno se svima, na južnoj tribini- zaledila "krv zagoranska", i gotovo bi svi potpisali, postojeći rezultat 1:1. Trener Zagore Kalinić je je Šupu zamjenio, veteranom Ivicom Dujićem, koji je uzeo i kapetansku traku, i koji je odigrao najbolje poluvrijeme od kada je u Zagori, a koji je u osnovi trebao biti autoritet "dječjem vrtiću sa Borovišta"( 7 ih je bilo ispod 20 godina).
 Hrabri Kalinić, borbena mladost, južna tribina i vjera u sebe, presudili su za još jednu veliku pobjedu Zagore, koja se do duboko u noć slavila, " kod Špace"
Vraćena je dobra atmosfera na Borovište, pa se ponovno vidi - dobar RAD, ( Rak- Alfirević- Dujić ), trojica starijih, su dali pečat čvrstoći i miru.- šarm, vic i nestašluk, BBBB (Babačić- Borzić- Bačelić-Borozan) poletna mladost koja se bori i zabija, nikome ne oprašta. - i slast pobjede MED, ( Maleš - Emer - Dević) . Kad se priključi prvi BMW ( Josip Bačelić- Ante Maleš- Vukšić), bit će brze vožnje, i nadaleko će se čuti PISMA (Pelivan- Ivakić- Stojan - Menđušić- Abramac), koja će opjevati KRŠ ( Kalinić - Radić- Škomrlj) Zagore. A kada se priključi i drugi BMW ( Brnada- Mornar- Vukić), onda će mo na prvom prolazu kroz Zagreb otići u PUB (Pašajice- Unešić-Borovište) na pivo, a račun će platiti, ime cijelog ŠD (Šupe- Hrvoje Dujić) kapetani .
I u ovako dobroj atmosferi, nadam se da će Zagora istrčati u subotu i u Biogradu, te još jednom dokazati, da nije slučajno - druga, iza Raštana, momčad proljeća.

23. kolo - 27.03.2010.
-/-
Uskok - Zagora 1:1
-/-
Komentar Mirka Matijaša: Veliki bod iz bitke podno kliške tvrđave!
-/-
U žestokoj utakmici, gdje se vodila bitka za svaku loptu, za svaki centimetar, a i tribine su dale svoj obol, svakome po bod- najrealniji je rezultat. I Zagora i Uskok mogu žaliti za druga dva, al mogu biti zadovoljni i sa jednim bodom.
Kompaknost, ili snaga zajedništva, krasi ovu ekipu Zagore. Nema predaje. Žestoko na svaku loptu. Glavon na kopačku. Brojne promjene u ekipi Zagore, gotovo se i ne vide. Svaki koji je u igri daje maximun. Kada netko koji manje prati Zagoru, pogleda ekipu, prepoznat će samo dvojicu: Ivicu Šupu i Svetina Stojana. Upravo njih dvojica su bili najbolji pojedinci susreta, a sudjelovali su kod gola. Stojan je centrirao, a Šupe skočio i glavon zabio. Zadovoljan je bio i trener Mladen Kalinić, koji je cijelu utakmicu proskakao, vičući i dozivajući svoje igrače. Na utakmici je bio i Ante Milić, Hari Vukas, Šipić, ... i svi su bili zadovoljni.
Zagora je još jednom pokazala da- može. A to znači- idemo uzeti kup. Za 15-ak dana započinje kup natjecanje, a Zagora igra sa Vodicama.
-/-
22. kolo - 20.03.2010.
-/-
Zagora - Konavljanin  1:0
-/-
Komentar Mirka Matijaša:
Nogomet za lizat prste!
-/-
127 sretnika je južnoj tribini i još oko 50-tak naokolo, oko igrališta, moglo je zaista uživati u jednom, zaista kvalitetnom nogometu, u drugom poluvremenu utakmice Zagora- Konavljanin.
Dobro je to sve posložio i predvidio trener Zagore Kalinić, pa je u poluvremenu naredio napad iz svih oružja. Nošeni ogromnom voljom i željom za pobjedom, igrači Zagore su doslovno ginuli za svaku loptu, ne žaleći ni sebe ni protivnika. Rezultat takve igre, je jedan pogodak u mreži odličnog vratara Bebića, 4 sto%postotne prigode, jedan udarac u vratnicu, te potpuno zaustavljeni opasni Karamatić i Vukadin.
U takvoj utakmici, posebno su došli do izražaja braća Ive i Ante Maleš. Koliko su pretrčali, kako su se borili (Ive je ostao bez zuba), kako se željeli pobjedu - to samo mogu ljudi koji toliko vole svoj klub, kao Ive i Ante Maleš Zagoru. Mislim da oni zaslužuju posebno poglavlje, pa se nadam, da ću uskoro o njima napraviti još jednu priču. Baš je lipo što takva dva čovjeka postoje, a privilegija je svima nama, što igraju za Zagoru, pa im možemo zapljeskati i reći, bravo momci.
Kada Svetina Stojana, ne „ide prekid“, tu je pokraj njega poštar Šupe (..“Sićaš li se Karlovca, Dinamo ti je dao sve“,…- da se ne naljuti J. B.Štulić), i bude gotovo isto - gol. A za to je uvijek spreman Branimir Borozan, veliko pojačanje Zagore, iz sela Ramljana.
U sljedećem kolu Zagora igra na Klisu, protiv Uskoka. Sudeći po posljednjim igrama, zasigurno će biti odličnog nogometa.
/-
21. kolo - 13.03.2010.
-/-
Neretva - Zagora  3:0
-/-
Komentar Mirka Matijaša: Izvagali Zagoru!
-/-
-/-
Prekinuta je Zagorina, mini serija skupljanja bodova. Na igralištu „iza vage", Zagora je imala više grešaka, i zasluženo je izgubila. Dobro ste pročitali, imala više grešaka, a ne - izgubila od bolje Neretve... Svi za to snosimo krivicu (iz autobusa su igrači počeli izlaziti u 2,20, a utakmica je započela u 3,02). Odmah, na samom početku, vidjelo se da će „curiti“ u obrani. U prva tri napada Neretva je došla u poziciju, iz kojih se obično postiže gol. Nakon desetak minuta Neretvine nadmoći, Zagora je uspostavila ravnotežu, te je nekoliko puta opasno zaprijetila. Iz jednog prekida, Joso Bačelić je glavom pogodio stativu. I onda gol, sa 30-tak metara. Velemajstorstvo ili velika pogreška vratara Vukića. Lob šut iz dva koraka i pogodak. Nedugo zatim, još jedan lagani pogodak Neretve. - i gotovo. Sudac Balić- jednostavno, želio je biti glavni na terenu, pa svojim suđenjem izazivajući gnjev i smijeh, potvrdio status –„paradera bez pokrića“.
Kao i uvijek, na putu „s juga“, naš Paškal [Ivančević] sve  organizira, da nam uvijek bude- sve najbolje, (čista petica), („'...Ajte više u Drugu ligu ili ispa'nite u Četvrtu“...)
Zagora nakon Omiša, Makarske, Ploča, Metkovića, igra sa još jednim klubom s juga, ovaj put s Konavljaninon iz Čilipa.
Zaboravi Neretvu - u subotu na Borovištu stiže Konavljanin! Povjest je rekla - dva mala kluba - za veliki kup. I Konavljanin je ostavio veliki trag u kupu. Sjećate se, prolaska Rijeke u polufinale i gola vratara Žilića u 94. minuti. Oni pamte Žilića, a mi imamo Šupu. Konavoska čipka ili mutap, Tereza ili Trompson, Cavtat ili Unešić, Bukovac ili Jakelić, Zvone Deranja- Joso Bulat, Antonio Šmaljak ili Hrvoje Dujić,...
Konavljanin ili Zagora? Pogledajte u subotu na Borovištu.
-/-
20. kolo - 09.03.2010.
-/-
Zagora - Jadran LP 3:0
-/-
Igralište Borovište. Gledatelja 200, Teren, idealan za igru. Vrijeme. oblačni i hladno jugo.
 -/-
Zagora: Vukić(7), A. Maleš (7, od 76 Borzić,-), I. Maleš (7), J. Bačelić (7,5), S. Bačelić (7), Šupe (8), Dujić (7 , od 83.Dević.-), Alfirević (8), Stojan (7,5), Emer (8) i Borozan (8,5 -od 66. Grgas- Grando-)
 Sudac: Damir Silić (Dicmo , 8)
 Strijelci : 1:0 (23) J. Bačelić, 2:0 (30) Alfirević -11m, i 3:0 (58) Šupe.
 Najbolji igrač. Branimir Borozan (Zagora)
-/-
Komentar Mirka Matijaša: Sve riješili iz prekida
-/-
Rastrčani i brzi Borozan i Emer, bili su nerješiva enigma za Pločane. mogli su ih zaustaviti jedino prekršajima, a to su činili često. Tada su na scenu stupali „meštri od prekida“ Stojan, Alfirević i Šupe, pa je vratar Jadrana Stipković, tri puta morao u mrežu, po loptu...
U 23. minuti Stojan je izveo slobodan udarac, na koji se izvio visoki Joso Bačelić i zabio za 1:0. U 30. minuti, Borozan se sjurio prema golu Stipkovića, kao bura niz Moseć, i kad je bio na domak gola, srušili ga. Sudac Silić je bio blizu i pokazao je na bijelu točku. „Alfa i Omega za penale“ [sveti] Jure Alfirević, još jednom je potvrdio svoj status, te je u silu Reinera Bonnofa,zabio ispod grede za 2:0.
U 58. minuti, Šupe je iz slobodnjaka sa 20 metara, još jednom posjetio na dane ponosa i slave, te je preko živog zida, pogodio "tamo di paučina raste", na najljepši način, okrunivši još jednu veliku igru Zagore.
 Na izlasku , kapetan Dujić mi je rekao: molim te , slikaj ove veterane (valjda nije mislio na dva mlada Josipa i Stipu Bačelića); a Šupe igra kao mladić, a Alfireviću nitko ne zna godine.
Na Borovištu i "kod Špace", ponovno je pisma vladala. Kapetan Hrvoje Dujić, je bio u svom elementu, a to znači: kući se može tek kad se ispivaju sve pisme.
 Posebnu pažnju , već godinama zaslužuje „četvorka“ Pašajica, sa slike desno, kojoj nedostaje, „zaštitni znak“, Boško Ivanišević. Ozbiljni, kulturni i pristojni ljudi koji jednostavno vole Zagoru. Za njih samo vrijedi : „Svejedno Metković il' Biograd na moru, oni prate svoju Zagoru!"
Ipak sam, skupa sa trenerom Mladenom Kalinićem, 'izmakao kontroli', te sam otišao u Split, na tribinu o vodi. Nakon Omiša, Makarske, Ploča u sljedećom kolu Zagora je u Metkoviću, protiv Neretve.


Foto: Mirko Matijaš
-/-
-/-
19. kolo - 06.03.2010.
-/-
Zmaj - Zagora 1:2
-/-
Komentar Mirka Matijaša: Iz Makarske - pjevajući!
-/-
Do - đi - te - a - mo, do - đi - te - a - mo,.." treštalo je s istočne tribine, Sportskog centra u Makarskoj, gdje su 30-tak Pašajica, nakon posljednjeg zvižduka suca Knezovića, pozvali igrače Zagore, da skupa pozdrave pobjedu, nad Zmajem u Makarskoj. Naravno, taj se poziv nikad ne odbija, pa su vrlo brzo Hrvoje Dujić i ekipa, otpozdravili i zahvalili Pašajicama Unešić i Pašajicama Split (izvješeni transparenti).

„Ratnici i pokoji umjetnik“ s krša Zagore, ovaj put u crnim dresovima, održali su lekciju, crvenim Zmajevima, kako se bori i gine, za boje svog kluba. Blatnjavi, umorni, ali zadovoljni i zagrljeni napuštali su „Grbavicu“ ( još samo da im je umjesto Šušnjare Katalinski trener,..), primajući čestitke od trenera Mladena Kalinića, koji je potrošio glas, dozivajući svoje igrače.
 -/-
Sa dva „uboda“, probušen je Zmaj. Ovaj put, umjesto Sv. Jure, to je učinio Branimir Borozan, kršni momak iz sela Ramljana, kojega je u Zagoru doveo rođak Roko Škomrlj.
Na povratku, napokon pisma. Malo pive i malo pizze, u pizzeriji Mario u Podstrani, i čulo se „Zagora me rodila, Šupe pije ,,,“, gdje su braća Dujići, braća Maleši, braća Rajčići, braća Abramci, rođaci Bačelići,..raspjevani, brojnim gostima (sa akreditacijama sajma GAST-a), dali do znanja da je Zagora pobjedila.
Već u utorak u 15 sati na Borovištu, igra se protiv Jadrana LP. Mnogi su me pitali što ovo znači LP. Luka Ploče. Karamatić (postigao gol Mrčeli na Borovištu, nakon 1289 minuta) Krstičević, Stamenković,.. imena za oprez, ali i motiv za novu pobjedu Zagore .
-/
Nakon pobjede u Makarskoj - pozdrav Pašajicama (Foto: Mirko Matijaš).
-/-
18. kolo - 27.02.2010.
-/-
Zagora – Omiš. 1:1
-/-
Komentar Mirka Matijaša: Svi pošteni - jakete nema meni; nezapamćena krađa na Borovištu!
-/ 
Iako ovo pišem, čak 5 dana poslije utakmice prvog kola, još se ne mogu  "isključiti" i reći: Zaboravi - idemo dalje. Ne želim davati značaj sucima, ispred igrača, trenera navijača, kako bi oni bili najvažniji, ali očito je da gotovo ovisi sve o njihovu raspoloženji, ambicijama, sposobnostima,...Jeli moguće da su samo griješili na štetu Zagore? Od početka utakmice se „vidilo“ da glavni sudac Boris Strukan i pomoćni Mario Jadrijević, nemaju dan za realne procjene,i da će biti „dima, ali i vatre“.Vrlo brzo je bilo sumljivo, da će oni podijeliti pravdu. Legenda kluba sa Borovišta, Jure Vukić, kada je osjetio „propuh sa sjevera“. gdje je bio sudac Mario Jadrijević, morao je otići i pogledati-zašto ne maše Jadrijević. Jadrijević se očito zagrijava prvo poluvrijeme, pa je tek počeo mahati drugo, kada je Zagora napadala. Čovik je  ispunija normu, mašući zaleđe. Dug iz prvog poluvremena, je nadoknadija u drugom - pa Jure je ipak moga biti zadovoljan u „inovacijama i kreacijama“ nogometnog suca Marija Jadrijevića, iz Glavica, jer ne viđa se to često. Ali šteta je to što - šteti nogometu. Boris Strukan, mladi i talentirani sudac iz Splita, dva puta je izmislio „toplu“ vodu. Rušenje Borozana u 58. minuti, za čisti jedanaesterac ( vidilo se sa Šegine glavice), i poništenje gola Ive Grgasa- Granda u 88. minuti, za 2:0. U oba puta Strukan je bija udaljen, oko 30-metara. Toliko su "dobro" surađivali Jadrijević i Strukan, da su u svlačionici jedan drugoga optuživali,tko je poništija gol. U mučnoj atmosferi u klupskim prostorijama, poslije utakmice, Zdravko Rajčić-Dugi, član uprave Zagore, kada je blagajnik Tino Pranić, izbrojio 3.643,00 kune-, je rekao: „Uzmite svi novce, koji ste pošteno zaradili dnevnice!“ Sva četvorica sudaca i delegat su uzeli novce, Ništa nije ostalo-znači da je sve pošteno. (svi pošteni - jakete nema meni). Epilog svega je - Oba su pala. Sudačka organizacija ih je u suspendirala i na sljedećih nekoliko utakmica, neće ih biti na nogometnim travnjacima.
Zagora je igrala relativno dobro, i da je bilo normalno suđenje, Zagora bi pobjedila sa dva -tri razlike.
U drugom kolu nastavka, Zagora gostuje, kod Zmaja u Makarskoj.
(vidi: SD - Suci utakmice Zagora - Omiš suspendirani zbog lošeg suđenja http://www.slobodnadalmacija.hr/Nogomet/tabid/84/articleType/ArticleView/articleId/94262/Default.aspx )
-/-
Mirko Matijaš - analiza jesenje polusezne 2009/10: Turbulentna jesen!
 -/-
Ako pogledamo tablicu treće nogometne lige- jug, Zagoru je gotovo teško pronaći. Smjestila se na 11. mjestu. Rekli bi smo, u dnu - sredine tablice. Realno, razočaravajuće ili ....? Mnogi kažu da je teško biti realan, ali sam mišljenja da je plasman Zagore, na kraju jeseni realan. Za većinu koji bolje prate treću ligu, rezultat polusezone Zagore je očekivan, dok oni malo veći optimisti, misle da je Zagori mjesto pri vrhu tablice. 5 pobjeda, 3 neodlučena ishoda i 8 poraza, sa 20 postignutih pogodaka i sa 32 pogotka u svojoj mreži - bilanca je ove jeseni, momčadi Zagore.
Bilo je velikih utakmica, a zasigurno najveća je ona odigrana u Pločama, kada bi i najveći režiseri, poželjeli takav kraj - drame. Ukupan rezultat 4:3, za Karamatića i ekipu. Velika pobjeda i igra Zagore, dogodila se na Borovištu, protiv Neretve, kada su Alfirević i Jordan dotukli "Metkovce". Ukupno 3:1, za Zagoru.
Težak poraz pretrpjela je Zagora, na Borovištu, protiv lidera Dugopolja (0:4). Upravo taj visok poraz, bio je "kap koja je prelila čašu"- pa je uprava, u razgovoru sa mladim trenerom, Ivom Šupom, pronašla rješenje - momčad iz apatije, može pokrenuti jedino, novi trener - a to je Mladen Kalinić.
Vatreno krštenje, Kalinić je imao na Podvornici u Opuzenu, gdje je Zagora - razočarala i gdje je izgledala nemoćno i slabo( 5:1).
Moram naglasiti, Zagori u Kninu, jednostavno nije dozvoljeno da igra. Sudačka trojka, na kojoj je na čelu bio Romeo Ajduković - odsudila je ogledni primjerak - kako uništiti nogomet .
Ozljede Granda, Grubelića, Vukšića i Dujića. Bojkot Matića i Šiklića, dugo traženje forme Šupe, Pešića , Kurevije i Škomrlja, neiskustvo Vukića, Ercega i Vrcića, odustajanje Nikolića, .... sve su to činjenice, koje nisu dozvoljavale, da treneri Šupe i Kalinić, izvedu najbolju postavu. Vjerovatno su i druge ekipe, imale sličnih problema, pa u jednoj ukupnosti, Zagora je zauzela mjesto kojo joj realno i pripada.Da je Zagora posebna, to već odavno širom svijeta mnogi znaju. Da će "Fenomen s krša", živiti samo do trećeg kola, glasno se čulo - od onih kojima je Zagora "trn u oku". 1290 minuta, bez primljenog pogotka na svom terenu, je brojka, koju je ubuduće mnogi klubovi širom svijeta, nastojati srušiti. I zamislite, Zagora je ostvarila novi rekord - u sezoni 2009/10, u četri kategorije natjecanja (pioniri, kadeti, juniori i seniori - ukupno registriranih 106 igrača), utakmice svake subote i nedjelje, troškovi sudaca i delegata, troškovi putovanja i opreme, troškovi održavanja i čišćenja, troškovi lječničkih pregleda,...dobila je pomoć od svoje općine, koja u svom programu, apsolutno podržava razvoj športa, i koja će učiniti sve, da u zdravom tijelu bude zdrav duh - potporu od 30.000,00 kn (trideset tisuća kuna).
Provjerit ću, kod svih ligaša, koji u svojim postavama imaju preko 100 ljudi, ali za sada mi ovo "mirliše", na svjetski rekord -apsolutne kategorije. Zamislite, da negdje pronađem, da je neka lokalna uprava, svome klubu, koji okuplja 80-tak djece i 20-tak seniora, i kojima je klub jedini "izlaz" u svijet športa i kulture, dotirala 20.000,00 kuna ili možda čak 10.000,00 kuna,- mislim da bi bili svi razočarani, gubitkom još jednog rekorda.
 -/-
*******************************************************.
*******************************************************
OSNOVNI PODACI & VAŽNE INFORMACIJE & OBAVIJESTI
-/-
*******************************************************
-/-
Klub je osnovan 1948. godine pod imenom NK Zadrugar Unešić. Prvi predsjednik kluba bio je Ilija Borzić. Tijekom svoga postojanja klub je nekoliko puta mijenjao ime. Jedno vrijeme se zvao NK 9. maj a od 1968 NK Razvitak. Ubrzo nakon završetka Domovinskog rata klub se reorganizira i 1996.g. mijenja ime u Nogometni Klub ZAGORA Unešić. NK ZAGORA je od 1995 do danas pet puta pobjednik Županijskog nogometnog kupa. Najveći uspjesi u povijesti kluba su ostvareni u sezoni 2008 / 2009 kad je klub ostvario plasman u četvrt-finale nogometnog kupa Hrvatske. Tada je NK ZAGORA kao trećeligaš redom eliminirao: NK Bjelovar, NK Osijek , NK Karlovac i tako ušao u borbu za prolazak u polufinale Hrvatskog nogometnog kupa. Prije Domovinskog rata pri klubu su uz seniorsku ekipu postojala i dva mlađa uzrasta dok danas pri klubu postoji nogometna škola za nekoliko uzrasta. Domaće susrete odigrava na svom igralištu u Unešiću koje se zove Borovište  (ovaj tekst je preuzet sa Web stranice kluba).
Zanimljivo je i dodati da 2007/2008 NK Junak iz Sinja ulazi u 2. HNL iako je tek treći u vrlo tijesnoj završnici, jer prvak NK Hrvace i viceprvak NK Zagora nisu zadovoljili uvjete za igranje u toj ligi.
-/-
NK ZAGORA 2008/09
Predsjednik:
Damir Babić-Maks
Tajnik: Valentin Pranić
Trener: Hari Vukas
Pomoćni trener i trener vratara: Gojko Mrčela
Vratari: Frane Grubelić i Fabijan Knežević
Obrana:
Ivica Šupe, Marko Matić, Ante Milić-Šakarić, Ivan Višić, Ante Vukšić. Marin Perak, Ante Škalić, Stipe Bačelić. Vezni: Jere Pešić, Marko Cukrov, Hrvoje Dujić, Antonijo Bumbak, Boris Kurevija, Andrijan Konsa, Matko Ujević, Marko Brnada. Napadači: Ante Pletikosa, Blaženko Emer, Marin Šiklić, Ivan Vrljić, Ive Grgas Grando, Mile Čveljo (teško ozljeđen; 60 dana u komi).
Fizioterapeut je Ivan Petrušić, domar je bio pok. Joško Ivanišević a domaćica Mira Čular
.
 
-/-

-/-
 -/-
REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA KLUBA
-/-
Unešić - Redovnom godišnjom skupštinom, koja će se održati u petak, 03. srpnja, s početkom u 19 sati , u Domu kulture u Unešiću, započet će aktivnosti Zagore u novoj sezoni. Pripreme će započeti 12 srpnja- a kako nas je izvijestio predsjednik Damir Babić Maks, neće doći do znatnijih promjena u igračkom kadru. Za sada je neizvjesno, tko će zamjeniti Harija Vukasa, na mjestu trenera prve ekipe, iako su se nekolicina trenera, od "imena i prezimena" jako zanimala za angažman na Borovištu.
Također je upravu Zagore obradovala vijest, da će novo čelništvo stati iza Zagore, a ne kao što su neki mediji izvijestili, da će nova vlast u općini Unešić, ugasiti Zagori. Tim povodom zatražili smo izjavu novog načelnika općine Unešić, gospodina Branka Dželalije:
Ne bi ulazio u „bujnu maštu ljudi koji sve znaju“, niti ću komentirati te izjave. Sasvim je normalno da podržimo Zagoru, koja nam svima skupa mnogo znači. Mi u općini će mo se maksimalno truditi, da nastavimo, ondje gdje je prošla vlast stala, To ne znači da će mo se novcem rasipati, al će mo biti uz klub u financijskom i svakom drugom pogledu, kažem vam, maksimalno koliko god budemo mogli. Zagora je bila i bit će i dalje ponos svih nas.- završio je Branko Dželalija.
-/-
3.7.2009: Održana redovna godišnja Skupština NK „Zagore“
-/-
Pozdravom predsjednika „Zagore“, Damira Babića-Maksa, u Domu kulture, započela je redovna godišnja Skupština Zagore. Naglasio je Babić, velike povjesne rezultate, koje je klub sa Borovišta postigao u periodu, od prošle Skupštine. Tajnik, Tino Pranić je prezentirao rezultate po svim strukturama kluba, financijsku analizu u 2008. godini, te fnancijski plan za 2009. „Skupštinari“ su izmjenili članak 9, statuta kluba, pa će ubuduće u upravnom odboru biti 15 članova. Na Skupštini je potvrđen Upravni odbor u kojemu su: Damir Babić-Maks predsjednik, Mladen Abramac dopredsjednik, Valentin Pranić, tajnik, Ante Parat, Jerolim Šimac, Sandi Škoprc, Mirko Matijaš, Robert Višić, Hrvoje Dujić, Hrvoje Višić, Luka Rajčić i Zdravko Rajčić. Još 3 člana upravnog odbora bit će popunjeni iz redova sponzora. Također je odlučeno da godišnja članarina iznosi 500 kuna. Upravni odbor će sljedećih dana, razgovarati sa kandidatima za trenera.
-/-
21.10.2009.
-/-
Mladen Kalinić novi trener Zagore
-/-
Ivo Šupe, mladi trener iz Šibenika, nije više trener Zagore. U dogovoru sa upravom kluba, zaključeno je da je momčadi ( koja je upala u apatiju) hitno potrebno osvježenje, a za to uvijek „igra“ stara formula- novi trener.
Novi trener Zagore je
Mladen Kalinić iz Solina, koji će debitirat u nedjelju u Opuzenu protiv Neretvanca. (MM)
-/-
*************************************
*************************************
-/-
PRIJATELJSKI SUSRETI I ANALIZE
-/-
*************************************
*************************************
-/-
Prijateljska utakmica (12. 11. 2009.)
-/-
Pobjedili prvoligaša...
-/-
Šibenik : Zagora 1:2 
-/-
Vodice: Igralište u kavi (umjetna trava). Prijateljska utakmica: Šibenik- Zagora 1:2 (0:1). sudac .Kulušuć (Šibenik). Strijelci. Emer i Šupe za Zagoru, a Grgić-Bačelić za Šibenik.
Ne pobjeđuje se prvoligaš svaki dan, pa će mo ovaj rezultat staviti na naše stranice, iako je prijateljska utakmica. MM
-/-
 23.5.2009.
-/-
ANALIZA SEZONE 2008./09.
-/-
Mirko Matijaš: SEZONA VELIKIH STRESOVA
-/-
Petu godinu za redom, na kraju nogometne sezone, izvršim analizu igara Zagore, i objavim u medijima. Rekao bih - nikad teže mi nije bilo napisati jednu objektivu presliku, jedne sezone Zagore, kao ove godine.
-/-
PRIJE SVEGA OVO JE NEŠTO ŠTO SE MORA PISATI VELIKIM SLOVIMA: U ZAVRŠNICI KUPA HRVATSKE: BJELOVAR, OSIJEK, KARLOVAC, DINAMO U UNEŠIĆU I DINAMO U ZAGREBU - NEKA TE UTAKMICE I DOGAĐAJI OKO NJIH, OSTANU SVETINJA. BILO KAKVO PISANJE ILI ANALIZIRANJE, MOŽE SAMO ISKRIVITI JEDNU PREDIVNU SLIKU, KOJA ĆE ZASIGURNO BITI "ZVIZDA VODILJA", GENERACIJAMA KOJE DOLAZE. ZBOG NJIH, SAČUVAJMO JE U DUBINI SRCA, I NIKOM NE DAJMO DA PO NJOJ GAZI. TO JE NAŠ PONOS - TO JE NAŠ KAIROS.
-/-
Velika medijska pompa, uz odlične rezultate, promovirale je naše igrače u prave zvijezde, za kojima je nastala potražnja. Rezultati tih potražnji za Zagoranima su: Neven Ercegović, postao je standarni igrač Hrvatskog Dragovoljca, a Ante Maleš, taj nogometni dragulj, otišao je kod braće Mate i Ive, u Zagreb, gdje igra za Maksimir. Na Borovište su stigli: Vukšić, Kurevija, Konsa,..
-/-
Iako sam izostao samo sa utakmice u Omišu, ovaj put ću nastojati sto je više moguće izbjegavati brojke – i pokušati samo riječima opisati sezonu. Nakon najuspješnije sezone u povijesti kluba-drugo mijesto, osvojen kup, postignut još uvijek neslužbeni, svjetski rekord (1290 minuta bez primljenog pogotka na Borovištu), Zagoru su napustili; trener Stipe Balajić, Svetin Stojan, Marko Mihaljević, Hrvoje Spahija, Silvio Buzov, Ante Đuze, Alen Sunara i Igor Stude. Na Borovište su došli; trener Hari Vukas, Fabijan Knežević, Frane Grubelić i Stipe Bačelić. Vratili su se Ive Gras- Grando, braća Vrljići, Huljev, Nikolić, ....vidite - brojne promjene.
-/-
Zagora je odigrala ukupno 41 službenu utakmicu. 34 u prvenstvu. 5 u završnici kupa Hrvatske i 2 u županijskom kupu. U prvenstvu je imala 14 pobjeda, 8 neodlučeno i 12 poraza. Postigla je 47 golova i primila 44. Sakupila 50 bodova i na kraju zauzela sedmo mjesto. Nastavljen je niz , iz prošle sezone. Na Borovištu,"gost-post", sve do14. kola, kada je GOŠK iz Dubrovnika, uzeo prvi bod (4 dana poslije Dinama) usudio bih se reći i greškom suca Knezovića, koji je "zaboravio" na sat i previdom očitog prekršaja na Šupi, u tom sučevu vremenu. Da Zagora više nije tako uvjerljiva na Borovištu, dokazale su i Hrvace, koje su u posljednjem 17-tom kolu, uzele još jedan bod. U gostima je Zagora igrala promjenjivo, ali se nije uvijek vraćala praznih ruku (dvije pobjede i 3 neodlučeno). Cijelu jesenju polusezonu, "držala" je od trećeg do šestog mjesta. U zimsku pauzu, svi su ušli umorni i sretni što smo napravili. Vrlo brzo, stiže nas tužna vijest: umro je Paško Čular Stric, legendarni tajnik Zagore.
-/-
Završetkom priprema, događa se teška prometna nesreća u kojoj je nastradao Mile Čveljo koji je još uvijek u bilnici u vrlo teškom stanju. Kada bolje razmislim, možda je to ključni moment proljetne sezone. Milu svaki dan posjećuju suigrači i traže nadu: atmosfera je postala sumorna. Pašajice skidaju transparente, na tribinama muk. Samo upiti: kako Mile? Utakmice su u drugom plan. Svima je teško, preteško.... Ipak, moramo dalje. Pomalo se navikavamo, živeći u nadi da će se naš Mile izvući.
-/-
Nema sreće sa ozljedama: Ive Grgas-Grando je operirao ligamente, Bumbak vuče ozljedu, Šiklić ima problema sa preponama do je Kurevija već u drugoj utakmici u Raštanima ozljeđen. Rezultati utakmica - standarni (kući pobjede, a u gostima se "uštipne"- ponešto) - a onda utakmica sa Primorcem iz Biograda, na Borovištu. Nakon 26 pobjeda i dvije neodlučene utakmice, Zagora je izgubila na Borovištu. Svemu dođe jednom kraj. I slijedeću utakmicu na Borovištu, protiv Velebita Zagora je ponovno izgubila (nanizala 5 poraza za redom). Zagora je u velikoj krizi.
-/-
I onda dođe najbolja utakmica proljetne sezone, protiv Zmaja (gas, prva, druga, treća,...), kojeg Zagora jednostavno rasturi. Upravo ta utakmica, protiv Zmaja, rasturi godinama stvaranu „snagu zajedništva“. Prvi je odstupio trener - pomoćnik Gojko Mrčela, koji se nije slagao sa načinom i podjelom nagrade - fantastična stimulacija Splita, za pobjedu nad direktnim protivnikom za prvo mjesto.
-/-
Sve iza toga, je bilo mučenje, a ne igranje (ali i u takvoj atmosferi igrači nisu moralno pali - pobjedili su posljednjeg GOŠK KG, iako su mnogi „koji sve znaju“ očekivali drugačiji rezultat). Rezultat te atmosfere je i ispadanje iz kupa, protiv nižerazredne Krke iz Lozovca. Nakon te utakmice, trener Hari Vukas je dao ostavku.
-/-
Atmosfera na Borovištu je neprepoznatljiva - tišina koja razara. Lokalni izbori su promijenili općinsku vlast, pa više nije na čelu općine načelnik Mladen Abramac, čovjek koji je zadnjih 8 godina vukao gotovo sve ključne poteze Zagore, čovjek kojemu je Borovište svako poslijepodne bilo dnevni boravak ... pa je i to pridonijelo jednoj apatičnoj atmosferi. Tim više što se još uvijek ne zna stav, novih čelnika općine – o sportu, odnosno o Zagori.
-/-
Zaključio bih ovu analizu sezone sa konstatacijom: Sezona je bila puna stresova, pozitivnih i onih drugih. Nitko ne razmišlja, dali se moglo više - sve su misli i želje i nade su posložene u jednu zajedničku, ljudsku - samo da se oporavi naš Mile, a za ostalo će mo lako.
-/-
-/-
-/-
**************
**************
PAŠAJICE
-/-
*************
*************
Pašajice
Prvi spomen danas vrlo popularnih Pašajica, se dogodio 5. 11. 1996. i to kao "akcija pašajica" i to u "Slobodnoj". Ispred kafića "kod Špace", Damir Rašetina Seja, nešto je promrmljao na neke cure koje su pričale o nogometu riječima "nabijem vas na Pašajicu", a tu je bio i Mladen Abramac, koji mi je tada rekao: eto neka se navijači zovu Pašajice. Meni je to sve skupa bilo smiješno, pa sam u Slobodnoj, tri puta, kada bi Špaco Ivanišević, poslije prekida, postigao gol, napisao, "Akcija Pašajica", koja je izazivala dosta komentara. Pa je tako Zagora te godine gubila 3:0 u Skradinu. a jedan vatreni navijač SOŠKA, je cilo vrijeme vikao: "A di vam je ta 'Akcija Pašajica'? " Nedugo zatim, umjesto Torcide Unešić, pojavile se Pašajice.
-/-
ŠTO SU PAŠAJICE? Pašajice su metalne šipke, promjera oko 15 mm, u obliku slova L, koji vežu kašune (šalovanje). Na jednom kraju imaju rupice u koje se stave klinovi ili brokve, da stegnu kašune. Šibenski leksikon (http://www.sibenskileksikon.com) kaže da je pašajica šupljikava, mrižasta nosilica; služila za udvoje nositi građevinski materijal, ili za prosijavati pržinu od škalje; prid sveton Lucon smo 1960-ih, za vrime nastave, znali čuti ovu pismu: "Oj, dođi mala svom Borajcu, zere na pašaj'cu, ooj! "
-/-
Pročitajte više:
-/-
*****  
-/-
Možda niste znali…Borovište kao greška
-/-
Godine 1996  išao sam u splitski DES, dogovoriti se oko tiskanja plakata za najavu utakmica Zagore (sponzor Joso Bošnjak). Skicu plakata sam odlučio promijeniti, pa sam umjesto "igralište Zagore" promijenio u Sportski Centar "Borovište", i pogriješio. Naime, onaj teren gdje je igralište, od pamtivijeka se zvao Podi. Ona ograda poviše škole, se zvala Barovište, a ja zaboravio, pa napisao Borovište - koje je eto ušlo u legendu. Odmah su mi majka Jela (Jeka) i susjeda Marija Sluganova rekle da sam krivo upisao. Imali smo 200 plakata, a po utakmici smo trošili 3-4, pa bi ih bilo šteta baciti - i tako se ime Borovište udomaćilo. Sada bi normalno bilo, da i ograda poviše škole dobije ime Borovište.
-/-
RAZNI VIDEO CLIPOVI NK ZAGORE SU DOSTUPNI NA - VINOVO MAGNIFY
link:
http://vinovo.magnify.net/
-/-
-/-
GLAVU GORE!
MEDIJSKI KARUSEL PAŠAJICA
 
Požuri ćaća, dida povedi,
sestra i braća, već pivaju u glas,
Na Borovištu podno Bogočina,
Zagora igra, igra za sve nas.
 
Nosim ti sine kapu i šal,
koru kruva i susak crna vina,
lancun na kojem jasno piše,
Zagoro volim te, volim te najviše....
 
Pišući ovu pismu (na povratku, poslije kup - pobjede u Bjelovaru, tek sada uočavan jednu veliku nepravdu, koju u "zanosu pobjede" nisam vidio), zasigurno Pašajice su cila obitelj. Znači i majka (supruga - nevjesta ) i baka, su izostavljene, "proračunski", a mnogobrojne majke (supruge) su glavne navijačice Zagore.
Prošlo je dugo vrimena, od kako nisam bija u "grotlu" Pašajice (uvijek praćenje utakmice, pisanje, snimanje, gosti,..), ali moram priznati i konstatirati - da takve navijače, sa toliko želje i volje, toliko zanosa, toliko opreme, ..nisam saznao, da ni jedan amateski klub, ima na svijetu. Pred početak ovog prvenstva, Frane Vulas, urednik u Slobodnoj Dalmaciji, kada se prognozirala sezona, favoriti i autsajderi, vrline, snaga i mane - kod Zagore je stavija,..Pašajice, dodatna snaga Zagore. U pripremi utakmice za Knin, sa Josom Ivaniševićem, Tinom i Čekom, sam dogovarao, da ponovno napravimo "jedan iskorak", te da napravimo - karusel, naravno medijski - najavljen. Kiša i loše vrijeme, bi zasiguro, sve pokvarilo- i bilo bi kod mnogih "forsiranje" Zagore, pa sam u petak-"otkazao" poslani članak. Ipak, u pauzi između dvi kiše, karusel sastavljen od 35 automobila, kamiona, motora, dobro opremljen navijačkim rekvizitima, napravio je predivnu sliku, između Unešića i Knina. Također, na jugozapadnoj tribini, sve same Pašajice- onima stiglih iz Zagore, priključili su se , nekako stidljivo, ali u velikom broju, "domaćini", kninske ( nije im ni lako- jer je neki Đorđe, glasno i ljutito poslije utakmice, ispred svlačionice izjavio- "pa ovo je sramota. Milicija nije dejstvovala, a oni su bacali pivske flaše u teren,.." ), te šibenske- sve bivši igrači, Božo Knežević, Marko Mihaljević, Marko Matić, Škugor, i splitske i napravljena je prava, južnjačka atmosfera, u kojoj bi i "mrtac proigra". Cijelu utakmicu su Pašajice bodrile svoju Zagoru, ali i "simpatično" bockali svoje bivše igrače (Ercegovića, Bumbaka i Bulata), te se ljutili i vrijeđali suca Ajdukovića, te bližeg pomoćnika Šestana. Moram priznati, da takovo suđenje, dugo nisam vidija- te da su napravili veliku štetu nogometu, a još su za tu svoju uslugu, dobro plaćeni.
Nek ti traje let, poleti Zagoro,
na krilima Pašajica..
Dok je ovakvih Pašajica, nema brige ni za Zagoru, jer pred ovakvim navijačima, može samo -letiti. Već na utakmici u Kninu, protiv Dinare, Zagora je lijepo izgledala, a i vratio se Hrvoje Dujić, pa možemo očekivati, da će mo Zagoru, ponovno tražiti sa vrha tablice.
-/-
***************************************
***************************************
MEDIJSKA PROMIDŽBA NK ZAGORE
 
***************************************
***************************************
 
Slobodna Dalmacija: 10.11.2009.
-/-
Obiteljski biznis Vukića: Tri generacije za golom Zagore

http://www.slobodnadalmacija.hr/Nogomet/tabid/84/articleType/ArticleView/articleId/78205/Default.aspx
 -/-
Slobodna Dalmacija, 2.3.2009.
-/-
Željko Maretić: Legenda Šibenika i sukreator "čuda" iz Unešića
-/-
Pročitajte više:
http://web2.slobodnadalmacija.hr/Nogomet/tabid/84/articleType/ArticleView/articleId/44225/Default.aspx
-/-
Slobodna Dalmacija, 18.4.2009.
-/-
Ante Milić-Šakarić: Najteže je bilo kad su mi vikali da sam četnik, a strica mi ubili četnici!
-/-
Kod nas Šakarića iz Utora Gornjih šaka je tradicionalno sredstvo komunikacije!
-/-
Pročitajte više:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Nogomet/tabid/84/articleType/ArticleView/articleId/50557/Default.aspx
-/-
SlobodnaDalmacija, 16.4.2009.
-/-
Hrvoje Dujić - kapetan i ikona Zagore:
-/-
Svi strahujemo za našeg stradalog suigrača, ali želimo ponoviti rezultate iz prošle godine!
-/-
Pročitajte više:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Nogomet/tabid/84/articleType/ArticleView/articleId/50559/Default.aspx
 -/-
 -/-
************************************************************
-/-
„ZLATNA SEZONA NK ZAGORE“ –  NEKI MEDIJSKI ODJECIPOVEZNICE
-/-
-/-
************************************************************
-/-
Slobodna Dalmacija, 10.06.2008.
-/-
Unešićani grade spomenik svjetskom rekordu
Poveznica:
 -/-
Slobodna Dalmacija, 22.09.2008.
 -/-
U Unešiću se diglo i mlado i staro
Poveznica:
 -/-
Slobodna Dalmacija, 23.09.2008.
  -/-
Unešićani grme: Dogodit će se čudo na Borovištu!
Poveznica:
  -/-
Slobodna Dalmacija, 25.09.2008.
  -/-
Hari Vukas: Lončarević mi je mogao samo čestitati!
Poveznica:
  -/-
Slobodna Dalmacija, 27.10.2008.
 -/-
Unešić čeka utakmicu: Karlovac u žitu Pašajica
Poveznica:
  -/-
Slobodna Dalmacija, 29.10.2008.
 -/-
Unešićki san se nastavlja: Zagora pobijedila i Karlovac
Poveznica:
  -/-
Slobodna Dalmacija, 30.10.2008.
 -/-
Ivanković: Radujem se se spektaklu u Unešiću
Poveznica:
 -/-
Slobodna Dalmacija, 31.10.2008.
  -/-
Bajka u Unešiću se nastavlja - Evo nama Dinama!
Poveznica:
 -/- 
Slobodna Dalmacija, 11.11.2008.
  -/-
Unešić na nogama: Dinamo je najbolji „na lešo"
Poveznica:
 -/- 
Slobodna Dalmacija, 12.11.2008.
 -/-
Zagora - Dinamo: Fešta u Unešiću bez Hrgovića
Poveznica:
 -/-
Slobodna Dalmacija, 12.11.2008.
  -/-
Prekinut san o polufinalu: Zagora časno izgubila, a Mamića zalili pivom
Poveznica:
  -/-
Slobodna Dalmacija, 13.11.2008.
  -/-
Čudo iz Unešića dospjelo u strane medije
Poveznica:
Slobodna Dalmacija, 14.11.2008.
  -/-
Usprkos porazu Unešić je ponosan na svoju Zagoru
Poveznica:
 -/- 
Slobodna Dalmacija, 14.11.2008.
  -/-
„Heroj Zagore" Šupe: Naslovnica Slobodne visit će na zidu mog stana
Poveznica:
 -/-
Slobodna Dalmacija, 13.12.2008.
 -/-
Čestitamo: golgeter Zagore Ivica Šupe dobio kćer Luciju
Poveznica:
 -/-
Slobodna Dalmacija, 8.12.2008.
 -/-
Hari Vukas: Dinamo nas neće natamburati
Poveznica:
 -/-
Slobodna Dalmacija, 09.12.2008.
  -/-
  -/-
Slobodna Dalmacija, 10.12.2008.
  -/-
Zagora poražena u Maksimiru, Šupe: Obećanje sam ispunio... 
Poveznica:
  -/-
Slobodna Dalmacija, 09.06.2009.
  -/-
Hari Vukas više nije trener Zagore
Poveznica:
24. 08. 1010.
-/-

In memorian:
Joško Ivanišević
-/-
Tišina na Borovištu. Oblačno, crno poslijepodne. Subota je i utakmica s Neretvancem će početi za jedan sat...Travnjak pokošen i iscrtan preciznim bilim crtama. Pogledi u prazno i samo jedna rič - Joško.  Svi smo tu, i Mladen i Sandi i Pećo i Dugi i Beba i Vjeko i Maks i Krste i Balun i igrači i trener.. koji u to uobičajeno vrijeme prid utakmicu, budemo tu, samo nema njega. Nema Joška. Nema našeg Joška.
Nema čovika, koji je posljednje 42 godine gotovo dan - noći proveo upravo tu. Tu na Borovištu. Nema čovika, koji je čuvao igralište bolje nego oči u glavi. Nema čovika kojemu je Zagora bila i život i posao i ljubav. Nema više našeg domara Joška Ivaniševića.  Nema čuvika koji je Borovištu dao i dušu i srce .
Pamtit će ga brojne generacije zagorinih igrača i trenera, u prvom redu kao čovika, za kojega nije bilo kompromisa, kada je Zagora bila u pitanju. Zagora mu je uvik bila na prvom mistu. Omiljen je bio kod sudaca i protivnika, kod svih ljudi koji bi došli na Borovište, na kojemu je jednostavno bio domaćin.
Brojne prijatelje je stekao među nogometašima. Gotovo svima koji bi odlazili s Borovišta, najteže bi im se bilo rastati od Joška.
Svi koji su ga poznavali - teško su primili tužnu vijest o preranoj smrti našeg Joška, A sve nas je zadužio, ogromnom ljubavi prema Zagori i prema Borovištu.  
Neka mu bude vječna slava i jedno veliko hvala. (MM)
-/-

-/-
-/-
Primorac 1929  - Zagora  4:1
-/-

33. kolo - 22.05.2010.
POČETNA - INTROZANIMLJIVOSTI I NOVOSTIŽUPAPREZIMENA - FAMILY NAMESPOVEZNICEPOVIJESTZNANJE I IMANJE ŠPORT I MLADOSTFOTOGALERIJAFORUMOSTACI OSTATAKA